2021-02-19 10:16:48• hírek • Közlemény

Magyar Lóránd: ne korlátozzák a sertéstartókat!

Az RMDSZ szakpolitikusai a napokban egyeztetett a mezőgazdasági miniszterrel a tervezet kapcsán.

Nagy felháborodást keltett a gazdálkodók körében az a közvitára bocsájtott tervezet, mely gyakorlatilag öt állatra limitálná azoknak a magánszemélyeknek a sertésállományát, akik saját célra nevelnek disznót. 

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium által nyilvánosságra hozott és közvitára bocsájtott rendelet szerint kétféle sertéstartási formát határoznának meg. Az egyik forma a nem kereskedelmi célú tartás, amelyben legtöbb öt állatot nevelhet a gazdálkodó, ezeket be kell jelentenie az országos Állatok Azonosító és Regisztráló Rendszerébe (SNIIA), és természetesen be kell tartaniuk az alapvető állategészségügyi és biológiai biztonsági előírásokat. 

A másik forma az öt állatnál többet hizlaló, tenyésztő, amely nem csak le kell jelentse az állatokat, illetve betartania az állategészségügyi és biológiai biztonsági előírásokat, hanem valamiféle jogi formában kell tevékenykedjenek, legyen az családi vállalkozás, cég vagy éppen PFA. 

A minisztérium a sertés-ágazatot érintő legnagyobb probléma, az afrikai sertéspestis-járvány megfékezése és kordában tartása érdekében dolgozta ki az egyelőre még közvita tárgyát képező rendelkezést.

Az RMDSZ távolról sem ért egyet ezzel az elképzeléssel és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a miniszteri rendelet ebben a formában ne lépjen érvénybe, ezért Magyar Lóránd parlamenti képviselő a Szövetség más tagjaival együtt folytatott a napokban megbeszélést Adrian Oros-szal. A miniszter ígéretet tett arra, hogy mindenki számára elfogadhatóvá alakítják a végső rendeletet.  

„A romániai gazdák számára igazi katasztrófa lenne ennek a bevezetése, hiszen most a legtöbb gazdálkodó, a családi gazdaságok mintegy 70 százaléka háztáji sertéstartással is foglalkozik. Nem csak maguknak tartanak állatot, hanem el is adnak belőlük amikor erre van lehetőség. Most egy olyan rendeletre van szükség, amely nem tesz keresztbe a sertéstartóknak, hanem megoldást nyújt a sertéspestis okozta károkra. Ugyanakkor rendezi a jelenlegi rendeletben előíró tiltásokat olyan formában, hogy a szaporítást és az eladást is egyaránt lehetővé tegye a háztáji gazdaságoknak” – mondja Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a képviselőház Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának az alelnöke.

A Szatmár megyei RMDSZ-képviselő szerint a sertéspestis kezelése érdekében fontos lenne különbséget kell tenni a háztáji sertéstartók és az ipari sertéstartás között, de nem ilyen formában.

„Mindenki számára az lenne a hasznos, ha mindkét fél különösebb, felesleges korlátok nélkül dolgozhatna, de a biológiai biztonsági előírások betartásával. Abban az esetben pedig, ha felüti a fejélt a járvány egy családi gazdaságban, csak azt, illetve a közvetlen környéken található sertéstartókat sújtsák az eladással kapcsolatos megszorítások. Nem látom értelmét annak, hogy egy falusi gazda udvarában nevelt disznó megbetegszik, a közelben található ipari sertésnevelde se kereskedhessen. Ezekben az akár több ezer állatos neveldékben a legkomolyabb egészségügyi szabályozásokkal dolgoznak, hiszen a saját érdekük, hogy ne kerüljön karantén alá a vállalkozás, vagy ne kelljen beszüntetniük a kereskedést, amely nap mint nap hatalmas üzleti veszteséget jelent és tönkreteszi az ágazatot” – mondja Magyar Lóránd.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: